Co lubicie pić jesienią? U mnie w czołówce sezonowych napojów znajduje się rozgrzewająca kawa z korzennym syropem dyniowym, duuużą ilością spienionego mleka i bitą śmietaną
Nie od dziś wiadomo, że inspirować w kuchni może absolutnie wszystko, nawet pogoda! Natchniona jesiennym spacerem postanowiłam upiec chlebowe listki, które znane są zresztą we francuskiej kuchni. Oto Fougasse, czyli ciasto przypominające włoską focaccię, ale uformowane w chrupiące liście
Paella to tradycyjna hiszpańska potrwa oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu występująca w wielu odmianach: z warzywami, kurczakiem ,owocami morza. My przygotowaliśmy ją z odrobiną czerwonego wina tak by wzbogacić jej smak, doprawialiśmy kurkumą zastępując szafran by wzmocnić aromat i kolor potrawy oraz z naszymi ulubionymi krewetkami tygrysimi.
Jako ciepły dodatek do obiadu dzisiaj proponuję jarmuż. Duszony na maśle, odpowiednio przyprawiony czosnkiem z chrupiącym słonecznkiem. Jeśli lubicie jarmuż na surowo to ta wersja powinna przypaść wam do gustu ponieważ pod wpływem duszenia jarmuż miękknie i twarde części nie są już tak denerwujące.
Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu.
Gotowi na najlepsze ciasto dyniowe pod słońcem? Mam nadzieję, że tak, bo ten wypiek to absolutny jesienny must bake! Ciasta z warzyw lubię najbardziej za to, że wydają się takie niewinne i stanowią genialną wymówkę, by sięgnąć po drugi kawałek
Gołąbki to taki domowy klasyk, kojarzący się ze smakiem dzieciństwa i kuchnią mamy. Dziś proponuje wyjątkowo delikatną wersję, gołąbki nadziewane rybą, w delikatnym sosie koperkowym.
Nie sposób oderwać się od podjadania masy kawowej w czasie jej przygotowywania , nie sposób poprzestać na jednym kawałku gotowego ciasta, choć to bardzo syty deser! Ten smak to "poezja" nie tylko dla wielbicieli kawy. Połączenie smaku kawy z nutką cytrusową to naprawdę doskonała kompozycja!
Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam!
Dynię rozkroić na pół, obrać i wydrążyć z niej pestki. Pokroić na nieduże frytki. W rondlu rozgrzać olej i smażyć frytki, aż będą rumiane. Wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sól wymieszać z wędzona papryką i tak przygotowaną mieszanka posypać gorące frytki...
W ten weekend tematem wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę są dyniowe wypieki..szukałam przepisu, który by mnie zaciekawił..sporo wpadło mi w oko..i nie mogłam się zdecydować..no i ostatecznie wybór padł na mufinki..bardzo proste i szybkie do zrobienia.