Kurczak w słodkim sosie chili

Kurczak w słodkim sosie chili
Zdjęcie - KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej.

Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb.

Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie.

Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie.

Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne.

Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.

Polecam!

Zdjęcie - KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 300 g

* passata pomidorowa ( albo przetarte pomidory z puszki ) – 250 ml

* czosnek – 3 ząbki

* cebula – 1 szt

* świeża chili – 1 szt

* sól, pieprz, cukier – do smaku

* olej

DODATKOWO:

* makaron / ryż

* świeży szczypiorek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy.

Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut.

Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy.

Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą pieprzu.

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Kategorie przepisów