Kurczak w słodkim sosie chili
Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej.
Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb.
Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie.
Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie.
Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne.
Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z kurczaka – 300 g
* passata pomidorowa ( albo przetarte pomidory z puszki ) – 250 ml
* czosnek – 3 ząbki
* cebula – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* sól, pieprz, cukier – do smaku
* olej
DODATKOWO:
* makaron / ryż
* świeży szczypiorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy.
Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut.
Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy.
Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą pieprzu.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!