Młoda kapusta duszona z pieczarkami
Wczesnym latem często nie mam ochoty na zbyt wymyślne potrawy. Nie tyle z lenistwa, co raczej z chęci cieszenia się prostymi smakami młodych warzyw i owoców. Młoda kapusta duszona z pieczarkami, podawana z młodymi ziemniakami i koperkiem to idealny obiad na taki właśnie czas :)
MŁODA KAPUSTA DUSZONA Z PIECZARKAMI
- 1 kg młodej kapusty,
- 400g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- ½ łyżeczki kminku (użyłam mielonego),
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oleju
W rondlu rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu zeszklić cebule pokrojone w piórka. Dodać poszatkowaną kapustę. Wlać 2-3 łyżki wody i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody odparuje, a kapusta będzie miękka. W tym czasie pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmażyć je na złocisty kolor na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Pieczarki połączyć z kapustą, dodać kminek oraz sól i pieprz do smaku i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wymieszać z posiekanym koperkiem.