Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Wczesnym latem często nie mam ochoty na zbyt wymyślne potrawy. Nie tyle z lenistwa, co raczej z chęci cieszenia się prostymi smakami młodych warzyw i owoców. Młoda kapusta duszona z pieczarkami, podawana z młodymi ziemniakami i koperkiem to idealny obiad na taki właśnie czas :)

Zdjęcie - Młoda kapusta duszona z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MŁODA KAPUSTA DUSZONA Z PIECZARKAMI

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 400g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • ½ łyżeczki kminku (użyłam mielonego),
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oleju


W rondlu rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu zeszklić cebule pokrojone w piórka. Dodać poszatkowaną kapustę. Wlać 2-3 łyżki wody i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody odparuje, a kapusta będzie miękka. W tym czasie pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmażyć je na złocisty kolor na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Pieczarki połączyć z kapustą, dodać kminek oraz sól i pieprz do smaku i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wymieszać z posiekanym koperkiem.

Kategorie przepisów