Delikatne, puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem. Pyszne !
W oryginalnym przepisie było nadzienie z czekolady i śmietanki - z braku śmietanki postanowiłam nadziać ślimaczki nutellą.
Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu - zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam o Tacie który z tamtych stron pochodził :) W Wielkopolsce danie tradycyjnie było podawane w dni postne.
Prawdziwe masło orzechowe, składające się w 100% z orzechów - to samo zdrowie i bez trudu przygotujesz je w domu. Jest tak proste do przygotowania, że aż szkoda kupować je w sklepie. Co prawda można upolować masełko bio - 98% orzechów w składzie, ale to akurat kosztuje nie mało. Orzeszki są kaloryczne (100 g masła to prawie 600 kcal), ale jedzone z umiarem to bardzo pożywny i wartościowy pokarm.
Podstawą,jak w nazwie stoi jest chleb,a raczej w moim przypadku pól na pól,chleb i buleczki,odkladane do papierowej torby przez jakis czas,byly wiec porządnie suche. Co jakis czas racze swoja rodzinę takimi kotlecikami,dodając czasem,do masy pieczarki,czasem wedlinę,dokladnie wszystko co akurat mamy w lodowce.
Rano o 5 nie chciało mi się robić prowiantu na drogę. Pomyślałam, że jak dojadę, to będę miała jeszcze sporo czasu i zdążę zjeść śniadanie. Tak też zrobiłam. Wypiłam herbatę serwowaną przez PKP Intercity, pospałam i już byłam na miejscu. W barze przydworcowym przysiadłam. Zamówiłam sok ze świeżych owoców i kanapkę z rostbefem, białą rzodkwią i sosem chrzanowym... Niezapomniane wrażenia.
Ciasto rozwałkować cieńko na prostokąt. Na środek wyłożyć nadzienie, zawinąć i zrobić rolkę. Podzielić na równe części o długości 6 cm. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut (aż się przyrumienią)...
Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu. Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco!
Ten deser to efekt mojej wielkiej miłości do pieczonych buraczków!. Wprost uwielbiam ich intensywny, słodki, skondensowany słodki smak, który sprawdza się jako wytrawny dodatek lub składnik deserów
Dziś zamiast smażyć upiekłam z minimalną ilością tłuszczu, z dodatkiem zielonego szczypioru i aromatycznej przyprawy do ziemniaków, smaczną i zdrowszą wersje tradycyjnych placków. Kolejną ich zaletą jest to iż masz mniej naczyń do zmywania.