Risotto z dynią
No i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto!
Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację.
Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza.
Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* dynia ok. 200 g
* ryż do risotto – 150 g
* cebula – 1 szt
* białe wino – 125 ml
* bulion warzywny – ok. 700 ml
* masło – 3 łyżki
* świeża pietruszka
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut.
Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania.
Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu.
Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente.
Posypujemy świeżą natką.
Smacznego!
Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu!
Polecam!