Kurczak w sosie z suszonych grzybów
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Codziennie jadąc do pracy widzę ludzi zbierających grzyby w lesie. Ja, do mojego dzisiejszego przepisu wyciągnęłam resztki zapasu z ubiegłego roku. Sos z suszonych grzybów to jeden z moich ulubionych. W kompozycji z kurczakiem wypada doskonale. Bardzo polecam.
Składniki- udka z kurczaka - 4
- suszone grzyby - 100 g
- cebula - 1
- śmietana - 50 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - 3 łyżki
- natka pietruszki - do posypania
Grzyby zalać 2 szklankami wody i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony, dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Grzyby wyjąć z wody i pokroić na małe kawałki. Do kurczaka wlać wodę grzybową oraz pokrojone grzyby. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 40 min. (zależy od wielkości udek). Pod koniec gdy mięso odchodzi już od kości dodać śmietanę i chwilę jeszcze gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
Smacznego:)