Konfitura z brzoskwiń z imbirem, rodzynkami i szafranem
przepis:
700 g brzoskwiń
300 g cukru
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
70 g rodzynek
0,5 łyżeczki nitek szafranu
1 cytryna
Brzoskwinie opłukać, obrać ze skórki, osunąć pestki i pokroić na ósemki.
Cytrynę wyszorować, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Imbir obrać i drobno pokroić.
Rodzynki wypłukać.
Brzoskwinie wymieszać w garnku z imbirem, rodzynkami, szafranem i cukrem .
Brzoskwinie podgrzewać na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie smażyć aż zredukuje się powstały sok.
Pod koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Konfiturę odstawić do ostygnięcia.
Konfiturę ponownie wysmażyć następnego dnia, potem rozłożyć do słoiczków, zamknąć je i zagotować.