Konfitura z brzoskwiń z imbirem, rodzynkami i szafranem

Konfitura z brzoskwiń z imbirem, rodzynkami i szafranem
przepis:

700 g brzoskwiń

300 g cukru

kawałek świeżego imbiru (2 cm)

70 g rodzynek

0,5 łyżeczki nitek szafranu

1 cytryna

Brzoskwinie opłukać, obrać ze skórki, osunąć pestki i pokroić na ósemki.

Cytrynę wyszorować, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Imbir obrać i drobno pokroić.

Rodzynki wypłukać.

Brzoskwinie wymieszać w garnku z imbirem, rodzynkami, szafranem i cukrem .

Brzoskwinie podgrzewać na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie smażyć aż zredukuje się powstały sok.

Pod koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Konfiturę odstawić do ostygnięcia.

Konfiturę ponownie wysmażyć następnego dnia, potem rozłożyć do słoiczków, zamknąć je i zagotować.

Zdjęcie - Konfitura z brzoskwiń z imbirem, rodzynkami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów