Jestem na etapie robienia różnych potraw z wykorzystaniem aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy - ostatnio dużo mi jej zostało, ścięła się tak że powstała galareta), bo ten płyn daje niespodziewane efekty w kuchni wegańskiej :)
To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork.
Polecam wszystkim piernikowym smakoszom - jest to "przepis z szuflady" mojej babci Jasi. Pokazała mi ten sposób jak byłam mała - teraz ja pokazuję go Wam :) Smacznego!
Znakomita przystawka. Krewetki gotowane w wolnowarze wyszły świetnie - miękkie i soczyste. Dzięki wcześniejszemu, 30 minutowemu podgrzewaniu, olej w którym szykujemy krewetki, jest bardzo aromatyczny. Krewetki możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki, co pozwoli wygodniej je jeść.
Tymczasem - na pierwszy ogień - dietetyczne, wysokobiałkowe Rafaello (podaje przepis bez cukru, jeśli macie ochotę, możecie oczywiście dosłodzić je np. miodem, ksylitolem lub brązowym cukrem :) )Polecam!
Większość z nas uważa, że przygotowanie dobrej kaczki wymaga nie lada zdolności kulinarnych i po prostu z niej rezygnuje. A tak faktycznie, kaczka to bardzo wdzięczne mięso, które przy odrobinie czasu odwdzięczy się nam wspaniałym delikatnym mięsem i chrupiącą skórką.
Idealne na zabawę sylwestrową, małe babeczki, po które można sięgać palcami i zajadać je na stojąco :) w przerwie w tańcach. Ciasto jest smaczne, kruche, ale nie rozpadające się. Charakter babeczkom nadaje ich wypełnienie.
W klimat wszystkich świąteczno-noworocznych spotkań idealnie wpisują się słodkości z dodatkiem alkoholu.Taki jest mój ostatni sernik, który Wam szczerze polecam.