Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym
Przepis na dzisiejsze danie powstał totalnie spontanicznie. Po dość intensywnym weekendzie miałem totalnie opróżnioną lodówkę (chyba pierwszy raz w życiu) i zero chęci, by wybrać się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać. Rzadko kiedy mam okazję gotować na takim spontanie - bez dokładnego planowania, biegania po targu w poszukiwaniu najlepszych produktów i wertowania licznych ksiąg kucharskich w poszukiwaniu inspiracji. Jednak myślę, że właśnie takie sytuacje są najfajniejsze i pokazują, że czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań.
*
SKŁADNIKI
na 2-4 porcje
Sos pomidorowy:
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 200 ml pasty pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonej papryki
- suszona bazylia i oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Nadzienie:
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 200 g mascarpone
- garść listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 18 makaronowych muszelek
- 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera)
- listki bazylii do przybrania
Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia.
Nadzienie Paprykę i cukinię umyj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i ostudź. Paprykę obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
Warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Bazylię posiekaj i dodaj do reszty wraz z serkiem mascarpone. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Muszelki Muszelki ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente. Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut, aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
*