Chleb orkiszowy z ricottą
Chlebek orkiszowy z dodatkiem ricotty jest delikatny w środku i chrupiący z wierzchu a ten zapach podczas pieczenia rozchodzący się po całym domu... Najgorzej się oprzeć gdy już jest upieczony a jeszcze gorący ;-) Też tak macie , bo ja zdecydowanie tak ;-) Polecam dla łakomczuchów ciepłego chleba i nie tylko...
na 1 bochenek
- 250 ml ciepłego mleka
- 200 g serka ricotta
- 500 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka siekanego tymianku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 20 g oleju kokosowego
- 20 g drożdży
Do miski wlać ciepłe mleko oraz miód i wymieszać z drożdżami do rozpuszczenia.
Następnie dodać sól, ricottę, tymianek oraz 200 g mąki - wymieszać i przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość zamieszać i dodać resztę mąki oraz olej kokosowy. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy ciasto urośnie odgazować je ponownie zostawić do wyrośnięcia , po tym czasie przerobić ciasto i uformować chleb lub przełożyć do formy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć uformowany chleb można go naciąć, zostawić go jeszcze na chwilę aby podrósł.
Rozgrzać w tym czasie piekarnik do temp 200 C a na dno postawić miseczkę z wodą. Piec ok 20 minut w temp 200 C a nastepnie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 40-50 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy niema surowego ciasta a dno chleba powinno wydawać głuchy dżwięk.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego