Chleb orkiszowy z ricottą

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Chlebek orkiszowy z dodatkiem ricotty jest delikatny w środku i chrupiący z wierzchu a ten zapach podczas pieczenia rozchodzący się po całym domu... Najgorzej się oprzeć gdy już jest upieczony a jeszcze gorący ;-) Też tak macie , bo ja zdecydowanie tak ;-) Polecam dla łakomczuchów ciepłego chleba i nie tylko...  

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na 1 bochenek 

  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 200 g serka ricotta 
  • 500 g mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka siekanego tymianku 
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej 
  • 20 g oleju kokosowego 
  • 20 g drożdży 

Do miski wlać ciepłe mleko oraz miód i wymieszać z drożdżami do rozpuszczenia.

Następnie dodać sól, ricottę, tymianek oraz 200 g mąki - wymieszać i przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość zamieszać i dodać resztę mąki oraz olej kokosowy. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy ciasto urośnie  odgazować je  ponownie zostawić do wyrośnięcia , po tym czasie przerobić ciasto i uformować chleb lub przełożyć do formy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć uformowany chleb można go naciąć, zostawić go jeszcze na chwilę aby podrósł.

Rozgrzać w tym czasie piekarnik do temp 200 C a na dno postawić miseczkę z wodą. Piec ok 20 minut w temp 200 C a nastepnie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 40-50 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy niema surowego ciasta a dno chleba powinno wydawać głuchy dżwięk. 

Kroić po wystudzeniu.

 Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy