Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #201: Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Choć to już 201 tydzień prowadzenia u nas na blogu cyklu "śniadanie do łóżka" muszę wam się do czegoś przyznać. Moje śniadanie jest zwykle monotonne i niezmienne, zawsze rano pochłaniam kanapki. Wielokrotnie eksperymentowałam z innymi daniami, ale jestem wielką fanką glutenu i bez względu na okoliczności moje śniadanie zawsze skończy się jedną kromką na słono, jedną kromką na słodko.

Fakt, dodatki zmieniają się z dnia na dzień. Czasem na słono postawię na wędlinę, ostry chutney i pomidory, czasem na kozi ser i paprykę. Druga kromka to zwykle masło i z domowej hodowli spadziowy miód, albo twarożek z tymże miodem. Wyjątki dopuszczam tylko jesienią i zimą- owsiankę.

Gdy z niecierpliwością czekamy aż w naszym budynku zaczną wreszcie grzać, owsianka to prawdziwy must-have. Rozgrzewa od środka i trzyma. Kuuurdeee trzyma:) I zwykle stawiam na nudne połączenia, jabłko-cynamon, banan- żurawina, ot takie klasyki. Ale dzisiaj było inaczej.

Jesień kojarzy mi się z gruszkami, jabłkami, śliwkami i orzechami. Jesień pachnie korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i świeżo startym imbirem. Część z tych smaków wykorzystałam dzisiaj w mojej amarantusance, czyli czymś, co jest szybką "owsianką" z amarantusa. Sama w sobie wyszła kwaskowata, dzięki jeszcze nie tak słodkim śliwkom, ale całość zalałam małym grzeszkiem, cynamonowym karmelem. I świat stał się piękny.

Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem ( 2 porcje)

- 40 g ekspandowanego amarantusa
- 250 ml mleka
- 2 duże szczypty soli

- 250 g gruszek
- 250 g śliwek
- 1 łyżka masła
- 50 g migdałów

- 65 g brązowego cukru
- 80 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- 25 ml śmietanki kremówki

  1. Pokrój w kostkę gruszki (bez gniazd nasiennych) i śliwki (bez pestek).
  2. Rozpuść w rondelku masło i dodaj pokrojone śliwki i gruszki.
  3. Smaż ok. 10 minut na średnim ogniu, aż zmiękną. Odstaw na później.
  4. W innym rondelku rozgrzej mleko. Gdy się zagotuje dodaj amarantus i sól. Mieszaj przez pół minuty i odstaw na bok. Amarantus powinien pochłonąć mleko, a z całości powinna zrobić się papka.
  5. Na suchej patelni podpraż przez kilka minut migdały aż się zrumienią (powinno to potrwać ok. 5 minut). Odstaw na bok.
  6. Na patelni rozgrzej na dużym ogniu cukier i wodę. Gotuj ok. 1,5 minuty (nie mieszając), wsadź łyżeczkę i sprawdź czy karmel jest gęsty. Jeśli jest, dodaj śmietankę i wymieszaj.
  7. Pomieszaj amarantus z owocami. Posyp migdałami i polej karmelem.
Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szarlotka na zimno
2

Szarlotka na zimno

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Frittata ze szparagami i sosem chimichurri

Frittata ze szparagami i sosem…

food² food²
Food Square

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jajka pieczone w oliwie

Jajka pieczone w oliwie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary