Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #201: Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Choć to już 201 tydzień prowadzenia u nas na blogu cyklu "śniadanie do łóżka" muszę wam się do czegoś przyznać. Moje śniadanie jest zwykle monotonne i niezmienne, zawsze rano pochłaniam kanapki. Wielokrotnie eksperymentowałam z innymi daniami, ale jestem wielką fanką glutenu i bez względu na okoliczności moje śniadanie zawsze skończy się jedną kromką na słono, jedną kromką na słodko.

Fakt, dodatki zmieniają się z dnia na dzień. Czasem na słono postawię na wędlinę, ostry chutney i pomidory, czasem na kozi ser i paprykę. Druga kromka to zwykle masło i z domowej hodowli spadziowy miód, albo twarożek z tymże miodem. Wyjątki dopuszczam tylko jesienią i zimą- owsiankę.

Gdy z niecierpliwością czekamy aż w naszym budynku zaczną wreszcie grzać, owsianka to prawdziwy must-have. Rozgrzewa od środka i trzyma. Kuuurdeee trzyma:) I zwykle stawiam na nudne połączenia, jabłko-cynamon, banan- żurawina, ot takie klasyki. Ale dzisiaj było inaczej.

Jesień kojarzy mi się z gruszkami, jabłkami, śliwkami i orzechami. Jesień pachnie korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i świeżo startym imbirem. Część z tych smaków wykorzystałam dzisiaj w mojej amarantusance, czyli czymś, co jest szybką "owsianką" z amarantusa. Sama w sobie wyszła kwaskowata, dzięki jeszcze nie tak słodkim śliwkom, ale całość zalałam małym grzeszkiem, cynamonowym karmelem. I świat stał się piękny.

Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem ( 2 porcje)

- 40 g ekspandowanego amarantusa
- 250 ml mleka
- 2 duże szczypty soli

- 250 g gruszek
- 250 g śliwek
- 1 łyżka masła
- 50 g migdałów

- 65 g brązowego cukru
- 80 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- 25 ml śmietanki kremówki

  1. Pokrój w kostkę gruszki (bez gniazd nasiennych) i śliwki (bez pestek).
  2. Rozpuść w rondelku masło i dodaj pokrojone śliwki i gruszki.
  3. Smaż ok. 10 minut na średnim ogniu, aż zmiękną. Odstaw na później.
  4. W innym rondelku rozgrzej mleko. Gdy się zagotuje dodaj amarantus i sól. Mieszaj przez pół minuty i odstaw na bok. Amarantus powinien pochłonąć mleko, a z całości powinna zrobić się papka.
  5. Na suchej patelni podpraż przez kilka minut migdały aż się zrumienią (powinno to potrwać ok. 5 minut). Odstaw na bok.
  6. Na patelni rozgrzej na dużym ogniu cukier i wodę. Gotuj ok. 1,5 minuty (nie mieszając), wsadź łyżeczkę i sprawdź czy karmel jest gęsty. Jeśli jest, dodaj śmietankę i wymieszaj.
  7. Pomieszaj amarantus z owocami. Posyp migdałami i polej karmelem.
Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym
1

Nocna owsianka z chia i masłem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Pasta jajeczna z curry

Pasta jajeczna z curry

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

Owisanka orkiszowa na mleku ko…

food² food²
Food Square

Dyniowa granola

Dyniowa granola

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Twarożek z kiełkami groszku cukrowego

Twarożek z kiełkami groszku cu…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto Pani Walewska bez pieczenia
1

Ciasto Pani Walewska bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą
2

Tarta "Reese's"…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rozgrzewający krem z marchewki z imbirem, pomarańczą i mleczkiem kokosowym
2

Rozgrzewający krem z marchewki…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Orientalna zupa dyniowa. Dieta szybka przemiana - faza I i III

Orientalna zupa dyniowa. Dieta…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto mleczna kanapka + film - Jak zrobić
1

Ciasto mleczna kanapka + film…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania