Omlet kokosowo - dyniowy (na mące kokosowej) - dietetyczny - najlepszy - Be fit!
Omlet – to słowo, które chyba najczęściej kojarzy nam się z posiłkami sportowców czy też osób będących na diecie.
Dziś pokażę Wam fantastyczny pomysł na kolejny dietetyczny omlet, który niedawno zagościł w mojej diecie i z całą pewnością pozostanie tam na długo – BE FIT!
Wykorzystując dyniowy sezon, mus dyniowy postanowiłam wykorzystać właśnie do zrobienia omletu.
Dzięki dodatkowi 2 rodzajów mąk – mąki kokosowej i mąki orkiszowej, które zakupiłam w sklepie Smakosz ( http://www.sklepsmakosz.pl/ ) – wychodzi bardzo lekki, puszysty, bardzo pachnący, no i dietetyczny.
Jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie ( pierwsze jak i drugie ) obiad, czy też kolację.
Jedzony solo czy też z ulubionymi dodatkami ( np. banany, gruszki, krem orzechowy czy też prażone orzechy ) jest niezwykle sycący!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* żółtko + 2 białka
* mus z dyni /puree – 3 łyżki
* mąka kokosowa + mąka orkiszowa – 3 łyżki
* mleko kokosowe – 0,5 szkl
* wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy mus z dyni i żółtko, a następnie ubite na sztywno białka, kokos i mleko kokosowe – wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Smażymy z 2 stron po kilka minut na lekko natłuszczonej olejem kokosowym patelni.
Zajadamy z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!
Ps. Ja podałam z łyżką naturalnego jogurtu wymieszaną z łyżką musu dyniowego, łyżką miodu i kokosem – pycha!