Sałatka z figami i wątróbką drobiową
Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie. Jeśli będziecie na wakacjach w Grecji, Włoszech, Chorwacji czy Turcji skorzystajcie z możliwości skosztowania świeżych fig prosto z drzewa. Ale nie róbcie tego nigdy z opuncją figową! Uwierzcie, wiem co mówię;) Figi możemy jeść zarówno świeże jak i suszone. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, ciast i deserów, ale są też idealnym dodatkiem do mięs. Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis pochodzi z "Małej Paryskiej Kuchni" Rachel Khoo. Taka Francja-elegancja na talerzu.
Składniki:
1 łyżka klarowanego masła
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
gałązka tymianku
200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych
sól, pieprz
2 łyżki
czerwonego octu winnego
100 g świeżego szpinaku baby
4 figi, pokrojone w ćwiartki
oliwa do skropienia
Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz tymianek. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Wątróbki oprószamy solą i pieprzem. Przed włożeniem ich na patelnię zwiększamy ogień i obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią na zewnątrz, ale w środku będą nadal różowe. Pod koniec wlewamy ocet i na 30 sekund pozostawiamy patelnię na ogniu. W czasie gdy wątróbki się smażą, na talerz wykładamy liście szpinaku i figi. Na szpinak i figi nakładamy podsmażoną cebulę i wątróbki (gałązkę tymianku wyrzucamy). Sałatkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Smacznego!