Knedle z kaszy jaglanej i twarogu ze śliwkami - dietetyczne - Be fit!
Na straganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki, które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem.
Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką, muffinki i różne inne przetwory.
Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami.
Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT.
Przygotowane ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej.
Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają.
Są fantastycznym pomysłem na słodki jesienny obiad!
Ps. z przyjemnością zjedzą je nawet Ci, którzy kalorii liczyć nie muszą.
Polecam!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )
* kasza jaglana – 3/4 szkl
* chudy twaróg – 100 g
* mąka żytnia – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* śliwki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”.
Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy.
Uwaga!
Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde.
Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei.
Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle.
Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Uwaga!
Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru.
Smacznego!