Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone
To bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczny, bo pełny aromatycznych przypraw deser.
Śliwki pieczone z dodatkiem kardamonu i cynamonu skąpane są w pysznym sosie. Można podawać go na ciepło lub schłodzony, w obu formach jest rewelacyjny.
Świetnie komponuje się też z delikatnym, mlecznym kremem z serka mascarpone.
Do deseru dodałam też chlust wermutu, możecie użyć jednak innego alkoholu, lub zupełnie go pominąć.
Proporcje na 3 porcje.
Składniki
- śliwki - ok. 10 szt
- cukier dark muscavado - 1 łyżka
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- kardamon - 1 strączek
- wermut - 1/4 szklanki
- krem
- mascarpone - 1/2 szklananki
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- cukier puder - 1 łyżka (lub do smaku)
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Wypestkowane, przepołowione śliwki ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp cukrem, cynamonem i kardamonem, skrop wermutem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 15 minut. Wystudź.
Mascarpone ubijaj kilka minut z cukrem i wanilią, aż serek stanie się puszysty. Dodaj śmietankę i ubijaj, aż uzyskasz gładki, puszysty krem.
W salaterkach podawaj porcję kremu i owoce z sokiem.