Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone

Zdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczny, bo pełny aromatycznych przypraw deser.

Zdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śliwki pieczone z dodatkiem kardamonu i cynamonu skąpane są w pysznym sosie. Można podawać go na ciepło lub schłodzony,  w obu formach jest rewelacyjny.

Zdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnie komponuje się też z delikatnym, mlecznym kremem z serka mascarpone.

Zdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do deseru dodałam też chlust wermutu, możecie użyć jednak innego alkoholu, lub zupełnie go pominąć.

Zdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3 porcje.

Zdjęcie - Pieczone śliwki z waniliowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • śliwki - ok. 10 szt
  • cukier dark muscavado - 1 łyżka
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • kardamon - 1 strączek
  • wermut - 1/4 szklanki
  • krem
  • mascarpone - 1/2 szklananki
  • śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
  • cukier puder - 1 łyżka (lub do smaku)
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

Wypestkowane, przepołowione śliwki ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp cukrem, cynamonem i kardamonem, skrop wermutem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 15 minut. Wystudź.

Mascarpone ubijaj kilka minut z cukrem i wanilią, aż serek stanie się puszysty. Dodaj śmietankę i ubijaj, aż uzyskasz gładki, puszysty krem.

W salaterkach podawaj porcję kremu i owoce z sokiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy