Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami

Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami
Zdjęcie - Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na przepyszne dyniowe drożdżowki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!

Zdjęcie - Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

400 g mąki orkiszowej
( 250 g jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej)
1 jajko
40 g masła
40 g cukru
150 g mleka
200 g puree z dynii
2 łyżeczki drożdży instant
dodatkowo:
3 figi
4 śliwki olbrzymie
Zdjęcie - Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 żółtko+ 2 łyżki mleka
2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • przygotuj puree z dynii wg tego przepisu
  • mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia
  • przygotować owoce. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Z każdej figi wyciąć dwa krążki o grubości około 1,5 cm. Cukier wymieszać z cynamonem
  • w wyrośniętych bułeczkach denkiem od szklanki zrobić wgłębienia. Całe bułeczki, razem z wgłębieniami przy pomocy pędzelka posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Dołki wypełnić śliwkami oraz plasterkami fig. Owoce i brzegi bułeczek obsypać cukrem z cynamonem
  • piec w 200`C 18- 20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów