Tort krówkowy
Tort krówkowy jest prosty, nie wymaga wiele pracy, jedynie odrobiny uwagi podczas gotowania masy karmelowej. Zdecydowałam się na rustykalny wygląd i zrezygnowałam z dekoracji. Jak dla mnie, delikatny karmelowy kolor i lekko połyskująca masa karmelowa to wystarczająca ozdoba tego ciasta. Jeśli tort miałby być dekoracją urodzinowego przyjęcia lub słodkim upominkiem, udekorowałabym go falbankami z rozpuszczonej czekolady lub dekoracjami z temperowanej czekolady.
Ciasto świetnie smakuje z odrobiną niesłodzonej bitej śmietany, która równoważy bardzo słodki smak masy krówkowej. Do tego już tylko filiżanka aromatycznej herbaty lub espresso i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.
Składniki:(tortownica wysoka 20cm lub zwykła 22cm)- 150g masła
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 2/3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
masa krówkowa:
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 100g masła
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym na jasną, kremową masę przez około 5 minut.
- Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
- Mąkę przesiej z solą, sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
- Dodawaj do masy maślanej na zmianę po części mąki i maślanki, zaczynając i kończąc na mące. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż do tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść) i wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut lub do „suchego patyczka”.
- Tuż przed końcem czasu pieczenia sprawdzaj, czy już jest upieczone, aby nie przesuszyć ciasta.
- Ostudź na kratce.
- Składniki masy krówkowej włóż do garnka o grubym dnie i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając (masa wykazuje tendencje do przypalania) do chwili aż masa zgęstnieje, osiągnie karmelowy kolor i będzie pokrywać zanurzoną łyżkę.
- Odstaw masę na 10-15 minut, a następnie przełóż nią ciasto podzielone na trzy warstwy i posmaruj z wierzchu.
- odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smacznego!