Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa.
Niedawno pierwszy raz jadłam olej z pestek dyni i od razu stał się moim ulubionym. Wspaniale pasuje do sałatek, ale nadaje się również do podkreślenia smaku innych dań. Ostatnio przygotowałam hummus potrójnie dyniowy - ze wspomnianym olejem, purée dyniowym oraz prażonymi pestkami dyni.
Król deserów - czekoladowy tort, biało - czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód posmarowany dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki.
Zdrowe, smaczne i niezawodne ciasto z przewagą mąki gryczanej. Do ciasta dodałam jabłka, orzechy włoskie, cynamon i kakao. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale doskonale smakuje, również w dzień upieczenia. Przygotujemy je błyskawicznie, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu.
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym to świetna, dietetyczna propozycja podania schabu. Bardzo smaczna inspiracja na jesienny obiad. Mięso rozpływajęce się w ustach i esencjonalny, aromatyczny sos pomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne.
Miałam dosyć intensywny wywar z kurczaka, ziemniaki i zero pomysłu na zupę. I jeszcze dużo kminku w szafce, gdyż jest to jedna z naszych ulubionych przypraw. Przyszła mi do głowy zupa z kminkiem. Znalazłam opis takiej zupy u Roberta Makłowicza, trochę pozmieniałam, nieco dodałam i tak powstała moja zupa kminkowa.
Wraz z siostrą zostałyśmy zaproszone przez brata do pomocy przy pieczeniu. Znalazł przepis, przygotował składniki, no i w trójkę, jak dawniej upiekliśmy pachnące bułki z serem.
Uwielbiany niemal przez wszystkich deser w wersji dla alergików. Bez laktozy i glutenu. Odkąd do tego grona dołączyłam również ja będzie takich przepisów więcej na blogu. Ja swój przygotowałam na bazie mleka z nerkowców ( przy okazji miałam tez twarożek) ale może być każde mleko roślinne.
Zdrowa, zielona zupa z kategorii superfood, bogata w polifenole dzięki liściom jarmużu, sycąca za sprawą ziemniaków i ciecierzycy, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, a gorący bulion z pewnością postawi nas na nogi.
Proste placuszki po brzegi wypełnione jesiennymi jabłkami. Można je piec na dwa sposoby – zanurzać pokrojone w plasterki jabłka w cieście i smażyć na małej ilości oleju lub drobno pokrojone jabłka wrzucić do ciasta, wymieszać i piec w formie placuszków.
W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej fit — tradycyjny beszamel podmieniłem na kokosowy na bazie zasmażki z mąki kukurydzianej. Nie dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;)
Bułeczki wyszły idealne. Po pierwsze, są prześliczne. Po drugie, mięciutkie i sprężyste, o niewiarygodnie pomarańczowym kolorze. Barwa oczywiście zależy od rodzaju dyni, z której zrobicie puree. Ja użyłam intensywnie pomarańczowej Hokkaido.
Rogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na dłużej. Ciasto na te rogaliki delikatnie listkuje, jak w cieście francuskim. Z tą różnicą, że tutaj wspaniale czuć twarożek waniliowy:)