Marcepanowo-czekoladowe babeczki z suszonymi śliwkami
Ispirację do upieczenia tych właśnie babeczek znalazłam na blogu Liski. Bazując na jej przepisie upiekłam pyszne, mięciutkie, mocno marcepanowo-czekoladowe babeczki z kawałkami suszonych śliwek. Pyszne i polecam. Dodatkowo oblane czekoladowym ganaszem - naprawdę niebo w gębie.
Przepis oczywiście nieco zmodyfikowałam, ale nieznacznie więc myślę, że ci którzy nie lubią przekładania ciasta do papilotek mogą śmiało piec to ciasto w keksówce :)
Składniki na 16 babeczek:
Do garnuszka wrzuć masło, podgrzewaj aż się roztopi, następnie dodaj mleko, czekoladę, cukier i połowę startej masy marcepanowej. Podgrzewaj cały czas mieszając aż wszystkie składniki się roztopią. Gorącą masę odstaw na bok do przestudzenia.
Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami. Piekarnik nastaw na 200C.
Do przestudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj rozbełtane jajka, wanilię i dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj do ciasta pozostały marcepan oraz suszone owoce. Przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
Kiedy babeczki się pieką przygotuj ganach.
Składniki na polewę:
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia, oblej czekoladową polewą i obsyp płatkami migdałów.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 16 babeczek:
- 100g masła
- 220 ml mleka
- 250g masy marcepanowej
- 100g czekolady gorzkiej
- 170g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 5 jajek
- 220g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g suszonych śliwek
Do garnuszka wrzuć masło, podgrzewaj aż się roztopi, następnie dodaj mleko, czekoladę, cukier i połowę startej masy marcepanowej. Podgrzewaj cały czas mieszając aż wszystkie składniki się roztopią. Gorącą masę odstaw na bok do przestudzenia.
Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami. Piekarnik nastaw na 200C.
Do przestudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj rozbełtane jajka, wanilię i dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj do ciasta pozostały marcepan oraz suszone owoce. Przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
Kiedy babeczki się pieką przygotuj ganach.
Składniki na polewę:
- 100g ciemnej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia, oblej czekoladową polewą i obsyp płatkami migdałów.
Smacznego :) Wydrukuj przepis