Puree ze skorzonery
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Puree ze skorzonery
(8 porcji)
Składniki:
- 1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g skorzonery
- 6 łyżek masła
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miski napełnionej wodą wyciśnij sok z połówki cytryny. Obierz skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z sokiem (dzięki temu nie ściemnieje).
- W rondelku wymieszaj 1 szklankę wody z 2 łyżkami soku z cytryny, masłem i szczyptą soli. Odcedź skorzonerę, przełóż do rondla i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.
- Przykryj i gotuj na mniejszym ogniu, aż skorzonera zmięknie a płyn lekko zgęstnieje, przez około 15 minut. Następnie dodaj śmietanę wraz ze szczyptą cukru i gotuj kolejną minutę.
- Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Salsify puree
(8 servings)
Ingredients:
- 1 lemon half, plus 2 tbsp lemon juice
- 500 g salsify
- 6 tbsp butter
- 1/2 cup heavy cream
- sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
- Fill a bowl with water. Squeeze the lemon half into the water and add it to the bowl. Peel the salsify, cut it into 2 cm lengths and add it to the water.
- In a saucepan, combine 1 cup of water with remaining 2 tbsp lemon juice, 6 tablespoons of butter and a pinch of salt. Drain the salsify, then add it to the pan and bring to a boil.
- Cover and simmer over moderate heat until the salsify is tender and the liquid is reduced to a glaze, about 15 minutes. Add the cream and sugar and simmer for 1 minute.
- Transfer the salsify mixture to a food processor and puree until very smooth. Season with salt and pepper. Return the puree to the saucepan and serve.
Enjoy!