Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe)

Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe)




Zdjęcie - Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„W mojej kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Spieszę więc z kolejnym przepisem, tym razem będą to naleśniki. Zawsze bardzo je lubiłam, ale po ich zjedzeniu nie czułam się najlepiej podobnie jak moi chłopcy. Robiłam je więc sporadycznie, a odkąd przeszłam na dietę bezglutenową i bezlaktozową to jeszcze rzadziej. Podjęłam oczywiście próby robienia naleśników bezglutenowych z mąki gryczanej i mnie takie naleśniki bardzo odpowiadają. Niestety chłopcy nie przepadają za kaszą gryczaną i tylko jak usłyszeli , że gryczane to od razu byli na nie. Naleśniki gryczane mają zupełnie inny kolor więc od razu wyczuli, że coś jest z nimi nie tak. Trzeba było wymyślić coś innego. Mogły być ryżowe, ale te z kolei są dla mnie za mdłe. Postanowiłam więc spróbować z mąką kukurydzianą i to był strzał w dziesiątkę. Piękny kolor, smak idealny i niczym się nie różnią od tradycyjnych. Idąc za ciosem spróbowałam również zrobić bezglutenowy sos beszamelowy. I tu również odnotowałam sukces. W sumie wyszło z tego pyszne danie. Jedyne co mnie w nim „uwiera” to obawa czy aby przypadkiem ta kukurydza z której wyprodukowano mąkę nie jest genetycznie modyfikowana. Łudzę się jednak nadzieją, że nie.”

Zdjęcie - Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe) (Inspiracja)

Składniki na 6 sztuk:
Ciasto na naleśniki: 2 jajka 170g mąki kukurydzianej 50g mąki ziemniaczanej 250ml mleka (u mnie bez laktozy) 70ml wody gazowanej sól pieprz olej rzepakowy do smażenia
Roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Usmażyć sześć cienkich naleśników na rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie olejem.
Dodatki: 2 pęczki zielonych szparagów 600g pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka klarowanego masła
Obrać pieczarki. Pokroić w plasterki. Rozgrzać masło na patelni. Wrzucić pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę razem przesmażyć.
W czasie gdy pieczarki się smażą zagotować w garnku wodę z solą i szczyptą cukru. Odciąć zdrewniałe końce szparagów i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować 2 minuty. Odcedzić i od razu przepłukać obficie zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Ponownie odcedzić.
Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 c łyżki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka (u mnie bez laktozy) 0,5 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz
Rozgrzać masło w rondelku. Wsypać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Wlać mleko z bulionem cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki. Kiedy sos zgęstnieje przyprawiamy go szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.
Dodatkowo do dekoracji: posiekany szczypiorek starty parmezan
Wykończenie Na każdym naleśniku rozsmarować 2 łyżki sosu beszamelowego. Rozłożyć pieczarki i szparagi. Zwinąć ciasno i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać resztą sosu i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Gotowe naleśniki przełożyć na talerze. Posypać startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów