Wiosenny koktajl ze szczawiem
Szczaw - przysmak z łąk. Bywa niedoceniany, pomijany, bo rośnie dziko i traktowany jest jak chwast. A warto włączyć go do diety, nie tylko ze względu na orzeźwiający smak. Liście szczawiu zasobne są w beta-karotem, witaminę C i składniki mineralne, jak żelazo i wapń, a także w błonnik pokarmowy. Zawierają również rutynę, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że 100 g zielonych liści szczawiu to tylko 20 kcal.
Koniecznie wybróbuj, bo koktajl jest bardzo smaczny i wbrew pozorom nie dominuje ostry kwaśny smak, a jedynie aromatyczna orzeźwiajaca nuta.
Kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak może jednak odkładać się w postaci szczawianów i prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego nie należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu.
Składniki:
2 garście szczawiu
1/4 melona
1 gruszka
1 banan
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju lnianego
niecała szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
Koniecznie wybróbuj, bo koktajl jest bardzo smaczny i wbrew pozorom nie dominuje ostry kwaśny smak, a jedynie aromatyczna orzeźwiajaca nuta.
Kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak może jednak odkładać się w postaci szczawianów i prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego nie należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu.
Składniki:
2 garście szczawiu
1/4 melona
1 gruszka
1 banan
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju lnianego
niecała szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki
- owoce obrać ze skórki, melon i gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić imbir
- na dno blendera kielichowego wlać wodę, następnie dodać owoce i szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu