Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :)
Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym, a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym. Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)
Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto
Składniki w temperaturze pokojowej:
Kruszonka
Kruszonka
Wersja na thermomix
Składniki:
Kruszonka
Przygotowanie:
Kruszonka
Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym, a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym. Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)
Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto
Składniki w temperaturze pokojowej:
Kruszonka
- 30 g maki pszennej
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego
- 25 g masła
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g maki pszennej
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 4-6 łodyg rabarbaru
- masło do natłuszczenia formy
- 1 łyżka mąki
- 250 ml syropu cynamonowemu
Kruszonka
- Miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, zmiksuj robotem. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.
- Drożdże rozetrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj letnie (nie gorące) mleko i cukier waniliowy, odstaw na 5 minut.
- Dodaj mąkę, miękkie masło, jajko, żółtko i sól, wyrabiaj robotem lub ręcznie przez 5 minut.
- Ciasto przełóż do dużej miski (miskę możesz posmarować oliwą), przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min (objętość ciasta powinna się podwoić).
- Rabarbar umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj syrop cynamonowy, do gorącego włóż połowę rabarbaru, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową na sito, powtórz czynność z pozostałym rabarbarem.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 150°C. Formę do pieczenia natłuść i oprósz mąką.
- Ciasto przełóż do formy, na wierzchu wyłóż odsączony rabarbar, posyp kruszonką.
- Piecz 30 min (150°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C i piecz 20 min. Podaj po ostudzeniu.
Wersja na thermomix
Składniki:
Kruszonka
- 30 g maki pszennej
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego
- 25 g masła
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g maki pszennej
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 4-6 łodyg rabarbaru
- masło do natłuszczenia formy
- 1 łyżka mąki
- 250 ml syropu cynamonowemu
Przygotowanie:
Kruszonka
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj masło, wymieszaj 10 s/obr. 6. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzej 2 min 30 s/37°C/obr. 1.
- Dodaj mąkę, masło, jajko, żółtko i sól, wyrabiaj 2 min/interwał.
- Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min (objętość ciasta powinna się podwoić).
- Rabarbar umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu zagotuj syrop cynamonowy, do gorącego włóż połowę rabarbaru, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową na sito, powtórz czynność z pozostałym rabarbarem.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 150°C. Formę do pieczenia natłuść i oprósz mąką.
- Ciasto przełóż do formy, na wierzchy wyłóż rabarbar, posyp kruszonką.
- Piecz 30 min (150°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C i piecz 20 min. Podaj po ostudzeniu.