Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym

Placek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa.
Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.

Zdjęcie - Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem
niedźwiedzim i olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta
Składniki:


Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g schłodzonego masła w kawałkach
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 jajko, schłodzone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło do posmarowania formy
  • 2 łyżki mąki do oprószenia formy
Nadzienie
  • 100 g piersi z indyka
  • 100 g zielonych szparagów
  • 100 g świeżych liści pokrzywy
  • 150 g śmietany 18%
  • garść świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera gruyere startego na tarce

Zdjęcie - Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem
niedźwiedzim i olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką.
  2. Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj na prostokąt, podziel na dwa płaty ciasta, wyłóż formy, ponakłuwaj widelcem.
  3. Wstaw do piekarnika na 15 minut (180 stopni), po upieczeniu przestudź.
Nadzienie
  1. Pokrzywy włóż do wrzącej wody na minutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody, odsącz na sicie, odciśnij wodę, pokrój. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, miękkie części pokrój na 2 cm kawałki.
  2. Mięso pokrój w kostkę podsmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając.
  3. Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem.
  4. Mięso wyłóż na podpieczone spody, zalej masą jajeczną, posyp serem.
  5. Piecz 25 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem
niedźwiedzim i olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem
niedźwiedzim i olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Kopytka dyniowe
2

Kopytka dyniowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka budyniowe - najlepsze
1

Ciasteczka budyniowe - najleps…

Beti Beti
kruche babeczki

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem

Kurczak zapiekany z ryżem, bak…

Beti Beti
kruche babeczki

Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II

Filet kurczaka gotowany na par…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!
1

Naleśniki z jajkiem i pieczark…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!
1

Naleśniki z jajkiem i pieczark…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka biszkoptowa

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto dyniowe z jabłkami
1

Ciasto dyniowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia