Do wykonania tego drinka polecam użyć wina musującego białego, półwytrawnego. Sam drink jest nieco mocniejszy w smaku niż jego tradycyjne wersje, więc warto uważać! Przyznam Wam szczerze, że mi bardzo się spodobała taka luksusowa wersja!
Przygotowanie tego obiadu to była dla mnie przyjemność. Wspólny obiad u cioci i u wujka w ich domu, tym bardziej cieszył kiedy usłyszałam słowa pochwały.
Te śledzie spodobały mi się od pierwszego razu i wiedziałam, że zaraz muszę je zrobić. Jeszcze przed zjedzeniem każdemu się podobały a po konsumpcji to już tylko można było usłyszeć "ochy" i "achy". Śledzie są aromatyczne, dość pikantne i bardzo dobre. Na Sylwestra mogą być doskonałą przystawką.
Waniliowy, kremowy sernik ze spodem z korzennych ciasteczek, brzoskwiniami i polewą z białej czekolady. Delikatny i pyszny - od pewnej osoby usłyszałam, że najlepszy, jaki jadła w życiu. O czymś to świadczy;D Ja też byłam nim zachwycona, bo smakował naprawdę wyśmienicie!
Ten powstał w formie prostokątnej, chciałam uzyskać inny kształt i inny sposób podania. Sernik jest bardzo delikatny, cudnie cynamonowy, odpowiednio słodki z grubą warstwą ciemnej czekolady, zapraszam!
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;) Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (...). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu.
Ciąg dalszy robienia świątecznych kiełbas. Dziś powstały kabanoski cieniutkie smaczne kiełbaski - uwielbiane przez dzieci. Ciężko je zrobić (...) ale opłaci się.
Przyznam się: nie potrafię robić masy śmietanowej z kremówki. Nigdy mi się nie udało, zniechęciłam się. Być może używam złej śmietany (...), nie wiem... Grunt, że robiąc masę do wszelkiego rodzaju biszkoptów, używam po prostu... budyniu. Owszem, inny smak. "Inny" nie znaczy "gorszy". Do takich szybkich eklerek - idealny! A że dzisiaj Dzień Ciasteczek (przypominam!), to MNIAM!
Muffiny podczas diety? Ależ owszem, czemu nie - jeśli część mąki zastąpimy otrębami, w charakterze dodatków wybierzemy owoce, a do tego jeszcze skorzystamy ze zdrowej mąki - np. razowej lub orkiszowej, możemy zjeść z czystym sumieniem muffinkę na śniadanie.
Ten przepis krąży w sieci od jakiegoś czasu i zdaje się być dość popularny, do oryginalnego Baileysa jeszcze trochę mu brakuje ale sam w sobie likier jest bardzo smaczny i wygrywa w kategorii econo power. Na długi jesienny wieczór buteleczka kajmaku z procentami jak znalazł.