Sernik cynamonowy na kruchym cynamonowym spodzie
Miniony weekend zaliczam do bardzo udanych kulinarnie, udało mi się stworzyć dwa pyszne serniki: pomarańczowy i ten cynamonowy na kruchym cynamonowym spodzie. W swoim sernikowym repertuarze na moim blogu znajdziecie także inne serniki warte grzechu: kawowy, kokosowy, czekoladowy, waniliowy i cynamonowo-miodowy na zimno.
Ten powstał w formie prostokątnej, chciałam uzyskać inny kształt i inny sposób podania. Sernik jest bardzo delikatny, cudnie cynamonowy, odpowiednio słodki z grubą warstwą ciemnej czekolady, zapraszam!
Składniki na keksówkę o wymiarach 13 x 26 cm:
- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła
- 1/4 lyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 200 g sera twarogowego - użyłam Presidenta z wiaderka
- 200 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 60 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Przygotowanie:
- z mąki, cukru, masła, jajka i cynamonu zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę
- formę - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem spód i boki
- piekarnik nagrzać do 175 stopni
- w misie miksera umieścić ser, mascarpone, kremówkę, cukier waniliowy i cukier, zmiksować na jednolitą i gładką masę
- dodawać po 1 jajku i po każdym miksować około 0,5 minuty
- na sam koniec dodać cynamon, dokładnie wymieszać mikserem już na malych obrotach
- wylać ciasto so keksówki, piec w 175 stopniach 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 40 minut
- po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernika nie wyciągać, zostawić na 15-20 minut, po tym czasie wyjąć, wystudzić i na noc wstawić do lodó∑ki
- na drugi dzień rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polać nasz sernik
- poczekać aż polewa zastygnie i tak przygotowany kroić ostrym nożem, wcześniej zanurzonym we wrzątku
Smacznego;)