Muffiny otrębowe z gruszkami

Muffiny otrębowe z gruszkami
Muffiny podczas diety? Ależ owszem, czemu nie - jeśli część mąki zastąpimy otrębami, w charakterze dodatków wybierzemy owoce, a do tego jeszcze skorzystamy ze zdrowej mąki - np. razowej lub orkiszowej, możemy zjeść z czystym sumieniem muffinkę na śniadanie.
Przepis na muffiny otrębowe pochodzi ze strony South Beach Diet. Można go modyfikować na wiele sposobów, dodając zamiast gruszki owoce sezonowe - myślę, że z malinami lub wiśniami byłyby naprawdę wyborne. W tych, upieczonych wg. oryginalnego przepisu, smak gruszki jest tylko lekko wyczuwalny - ale ja starłam ją na tarce, zamiast kroić w plasterki. Spodziewałam się bardziej czegoś szarlotkowego, tymczasem dodatek cynamonu bardziej zbliżył ich smak do piernika.


Zdjęcie - Muffiny otrębowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 12 muffinów potrzeba:

  • 1,5 szlanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ¼ szklanki chudej maślanki
  • 2 rozmącone jajka
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 gruszka pokrojona w plasterki
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wymieszaj mąkę, otręby, cukier, cynamon, sodę i sól w jednej misce. W drugiej połącz maślankę, jaja, olej, gruszki i ekstrakt waniliowy. Zrób wgłębienie w suchych składnikach. Dodaj mokre składniki i krótko zamieszaj. Nałóż do foremek, piecz przez 20 minut. Podawaj ostudzone.

Jest to przepis zdecydowanie odchudzony, zatem... :)

Kategorie przepisów