Szybkie eklerki budyniowe
Przyznam się: nie potrafię robić masy śmietanowej z kremówki. Nigdy mi się nie udało, zniechęciłam się. Być może używam złej śmietany (łaciata 30%), nie wiem... Grunt, że robiąc masę do wszelkiego rodzaju biszkoptów, używam po prostu... budyniu. Owszem, inny smak. "Inny" nie znaczy "gorszy". Do takich szybkich eklerek - idealny! A że dzisiaj Dzień Ciasteczek (przypominam!), to MNIAM!
Szybkie eklerki
Na ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g margaryny
- 4 - 5 jajek (zależy od wielkości)
- 1 szklanka mąki
Na krem budyniowy:
- 1 budyń śmietankowy bez cukru + mleko jak na opakowaniu (zwykle 1/2 l)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru (maksymalnie)
- 1 kostka masła (200 g)
Ciasto: Wodę zagotować, wrzucić do niej margarynę i rozpuścić ją. Dodać mąkę i szybko rozcierając, gotować jeszcze ok. 3 minuty. Masę dobrze wystudzić. Wbijając po 1 jajku, miksować ją do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałożyć masę w formie podłużnych ciastek na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia: ja użyłam rękawa do kremów, w ten sposób eklerki nabrały ładnego wyglądu, ale można masę przekładać łyżeczką, formując ją w równej wielkości prostokąty. Eklerki piec na złoto przez ok. 20 minut w temp. 180'C (bez termoobiegu).
Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło zetrzeć z cukrem pudrem, dodać do budyniu i dobrze zmiksować.
Każdy upieczony eklerem przeciąć na pół, tworząc górę i dół ciastka. Krem nakładać na dolną część (tutaj także pomogłam sobie rękawem do kremów), przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem.