Łosoś z sosem porowym

Łosoś z sosem porowym

Zdjęcie - Łosoś z sosem porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 500 g fileta z łososia, podzielonego na cztery porcje
Marynata:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta soli
  • Sos z porów:
  • 60 g bardzo drobno pokrojonego pora
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18 %
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej łososia i marynować min. 2 h, a najlepiej 24h.
Na łyżce masła poddusić pora, pod przykryciem, aż zmiękną, jeśli potrzeba podlewając odrobiną wody, aby pory się nie przypaliły. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Łososia usmażyć na maśle – ok. 3 -4 min. Podawać z ziemniakami, polanego sosem.

Zdjęcie - Łosoś z sosem porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Łosoś z sosem porowymZdjęcie - Łosoś z sosem porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś smażony z sosem ziołowym

Zdjęcie - Łosoś z sosem porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos grzybowy z koperkiem

Zdjęcie - Łosoś z sosem porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Satay z wołowiny z sosem z masła orzechowego

Zdjęcie - Łosoś z sosem porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielona zupa z sałaty, zielonej fasolki i wędzonego łososia

Kategorie przepisów