Łosoś z sosem porowym
- 500 g fileta z łososia, podzielonego na cztery porcje
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta soli
- Sos z porów:
- 60 g bardzo drobno pokrojonego pora
- 100 ml śmietanki słodkiej 18 %
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej łososia i marynować min. 2 h, a najlepiej 24h.
Na łyżce masła poddusić pora, pod przykryciem, aż zmiękną, jeśli potrzeba podlewając odrobiną wody, aby pory się nie przypaliły. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Łososia usmażyć na maśle – ok. 3 -4 min. Podawać z ziemniakami, polanego sosem.
Łosoś smażony z sosem ziołowym
Satay z wołowiny z sosem z masła orzechowego