Deser jabłkowy
przepis:
2 jabłka
0,5 l soku jabłkowego
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
10 dag serka mascarpone
100 ml śmietany 30 %
cynamon mielony
kora cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w plasterki.
Z soku jabłkowego odlać pół szklanki, rozprowadzić w niej budyń.
Pozostałą część soku posłodzić, dodać korę cynamonu i zagotować. Dodać jabłka i chwilę je gotować. Kiedy jabłka będą już miękkie(ale nierozgotowane) wlać sok wymieszany z budyniem i zagotować.
Wyjąć korę cynamonu, jabłka wyłożyć do pucharków i ostudzić.
Śmietanę ubić, wymieszać z mascarpone, dosłodzić do smaku.
Krem wyłożyć na jabłka, posypać cynamonem.