Ciasto marchewkowe
Dzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem.
Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej drobno marchewki
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (ewentualnie więcej jak wolicie słodsze)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- płatki migdałowe
- suszone morele około 10-15 sztuk
- suszone śliwki około 10-15 sztuk
- parę kropli zapachu migdałowego
Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość.
Dosypywałam do nich cukier.
Wlewałam cienkim strumieniem olej.
Wsypałam przesianą mąkę.
Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól.
Wsypałam cynamon.
Wszystkie składniki zmiksowałam.
Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę.
i pokrojone suszone śliwki i morele.
Na koniec zapach i garść płatków migdałowych.
Pozostało już tylko delikatnie wymieszać bakalie z ciastem.
Wlałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi i kremówki. Smacznego!