Muffiny z serem camembert (z czerstwego pieczywa).

Muffiny z serem camembert (z czerstwego pieczywa).

Uwielbiam świeżutkie pieczywo – pachnące, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Aż chce się je jeść i jeść. Często jednak zdarza się, że mimo wszystko, zanim zostanie zjedzone czerstwieje, czasem nawet wysycha… Najprościej jest wtedy utrzeć je na bułkę tartą i wykorzystać do panierki, albo… No właśnie… Można upiec muffiny. Na przykład takie, jak ja – z camembertem. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki, posilą w porze śniadania lub kolacji. Zachwycą każdego amatora sera, a być może nie tylko. Pachną obłędnie i smakują równie wybornie. Zarówno na ciepło, jak też na zimno, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać je do pracy lub szkoły. Tak bardzo przypadły mi do gustu, że od teraz często zdarzy mi się wysuszyć kilka bułek…

Zapraszam po prosty i przepyszny przepis na wytrawne muffiny z serem camembert.

Zdjęcie - Muffiny z serem camembert (z czerstwego pieczywa). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 sztuk:

  • 4 suche kajzerki lub 2 suche ciabatki (ok 125-135g suchego pieczywa pszennego)
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 240g sera camembert
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów osączonych z oliwy (opcjonalnie)
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki (winter size)
  • 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz do smaku
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzać, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Do ciepłego mleka wbić jajka i rozmącić do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pieczywo pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 30 minut, by bułki wchłonęły płyn.
  • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle – nie rumienić.
  • Gdy bułka dobrze rozmięknie, wymieszać wszystko łyżką, starając się rozgnieść pozostałe kawałki bułki.
  • Pomidory, natkę pietruszki i oliwki posiekać. Dodać razem z cebulą do masy chlebowej i wymieszać.
  • Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wymieszać.
  • Foremki do muffinek natłuścić i oprószyć bułką tartą*. Wypełnić masą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok 30 minut. Gotowe muffinki powinny mieć ładny ciemnozłoty kolor.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z foremek i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego !

* ja użyłam papilotek, ale Wam polecam natłuścić foremki, ponieważ muffiny niezbyt dobrze odchodziły od pergaminu.

Zdjęcie - Muffiny z serem camembert (z czerstwego pieczywa). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów