Waniliowy sernik z korzennym spodem, brzoskwiniami i polewą z białej czekolady
Waniliowy, kremowy sernik ze spodem z korzennych ciasteczek, brzoskwiniami i polewą z białej czekolady. Delikatny i pyszny - od pewnej osoby usłyszałam, że najlepszy, jaki jadła w życiu. O czymś to świadczy;D Ja też byłam nim zachwycona, bo smakował naprawdę wyśmienicie! Sernik pasuje na Święta dzięki korzennemu spodowi i białej czekoladzie, które poza tym świetnie ze sobą współgrają, podobnie jak z aromatem wanilii i brzoskwiniami. Polecam, bo poza tym, że jest przepyszny, lekki i rozpływający się w ustach, to jeszcze całkiem łatwy w przygotowaniu i na pewno nie przysporzy nikomu zmartwień, jak to potrafią serniki;D
Waniliowy sernik z korzennym spodem,
brzoskwiniami i polewą z białej czekolady
- 150g korzennych ciasteczek owsianych
(lub zwykłych + cynamon)
- 50g masła
- 550g sera na sernik
(12% tłuszczu)
- 125ml śmietany 18%
- 130g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (używam domowej)
- 2 łyżki mąki
- 1 puszka brzoskwiń
- 50ml śmietany kremówki
- 100g białej czekolady
Dokładnie pokruszyć ciasteczka i wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód przełożyć masę z ciasteczek i dokładnie ugnieść.
Zmiksować ser, śmietanę, cukier, jajka, esencję waniliową i mąkę.
Wylać na spód i do masy włożyć ćwiartki brzoskwiń, wpychając je lekko.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 1/2 - 2 godziny.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i włożyć do lodówki.
Po kilku godzinach roztopić czekoladę razem ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Polać nią wierzch sernika i odstawić do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 2 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal