Przepyszna! A nawet , powiedziałabym, że to była najlepsza zupa dyniowa, jaką do tej pory miałam przyjemność spróbować. Słodkawa, lekko imbirowa, nie za gęsta i nie za rzadka - tak w sam raz...idealna!
Przepyszne, kruche korzenne ciasteczka – ulubione ciastka mojego dziecka. To ten typ wypieku, który nigdy się nie nudzi i smakuje wszystkim. Wersja lekko zmodyfikowana w stosounku do poprzednio podanej przeze mnie na bardziej świąteczną .
Mimo że do potrawy dałam tylko 2 listki zamiast 4, to w daniu ich aromat i tak był dość mocno wyczuwalny. Dzięki temu zwyczajny – jak by się mogło wydawać – makaron z mięsem nabrał zupełnie wyjątkowego smaku.
Musiałam je zrobić ponownie, bo są po prostu rewelacyjne. To lebkuchen - miękkie, pachnące pierniki oblane lukrem. Coś wspaniałego, koniecznie musicie ich skosztować!
Przedstawiam dzisiaj mój ostatni chiński przepis w tym roku. Do tej kuchni jeszcze z pewnością wrócę i to nie raz ale tymczasem trzeba zacząć planować menu świąteczne.
To moja propozycja na domowy fast food. Daje wiele możliwości, każdy może modyfikować po swojemu, dodatków które można wykorzystać jest mnóstwo, różne sosy, pikle, warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Pierwszy raz piekłam te pierniczki rok temu, tuż przed Świętami. Nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo połową obdarowaliśmy rodzinę, a resztę zjadł mój pies podczas naszej nieobecności w domu (naprawdę nie mam pojęcia, jak taki mały pies mógł zjeść takie ilości pierniczków). Zdążyłam wtedy zjeść ledwie kilka sztuk
Gravadlax, przysmak lekko słony o delikatnym aromacie koperku, idealnie nadający się na co dzień na kanapkę (polecam ze świeżym bajglem!) i jako zimna przystawka na przyjęciu.
Czyż nie piękne są te ciasteczka? :)Przypominają małe kule śnieżne, delikatnie pachną cynamonem, urzekają maślano-orzechowym smakiem i rozkochują w sobie kruchością.