Słodka sobota #28: Mini serniki z białą czekoladą i żurawiną przekładane kremem mandarynkowym
Jesień jest dla mnie sezonem na nudę. Wspominając jeszcze ostatnie dni lata wciąż wydaje mi się, że jest zbyt zimno, żeby wychodzić z domu bez uzasadnionej potrzeby. Nawet mi samej się to nie podoba, ale tak ciężko walczyć z lenistwem! Ale na szczęście są też dobre strony, trochę więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni. No i czasem z tego eksperymentowania wyjdzie coś niezwykłego, coś co wprowadzi trochę radości w te ponure, zimne dni. Inspiracja nadchodzi czasem nie wiadomo skąd. Zobaczyłam w sklepie te piękne sufletówki i się zakochałam, a dalszy bieg myśli pognał za pomysłami jak je wykorzystać. No i jakoś tak wyszło. I świetnie wyszło:) Gryzę się w język, a raczej, może lepiej powiedzieć, bije po stukających w klawiaturze palcach, żeby TEGO nie powiedzieć (Tosia zarzuca mi zawsze nadmierną, niezdrową ekscytację moimi własnymi pomysłami), ale nie mogę się powstrzymać. To jest najlepszy deser jaki zrobiłam w życiu:) Zakończę tą puentą.
Mini serniki z białą czekoladą i żurawiną przekładane kremem mandarynkowym (5 porcji)
- 30g ciasteczek digestive
- 500g mascarpone
- 150g białej czekolady
- 200g suszonej żurawiny
- 4 mandarynki
- sok z 1 cytryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki
Przygotuj kąpiel wodną. Do średniej wielkości garnka wlej ok. 1/4 wody i zagotuj. W garnku umieść metalową miskę, tak aby się zablokowała (w ostateczności może też pływać po powierzchni wody, ale mieszanie bywa wtedy bardzo niewygodne). W misce umieść mascarpone i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, a mascarpone stanie się płynne. Do masy wsyp suszoną żurawinę i odłóż miskę na bok do ostygnięcia.
Mandarynki obierz ze skórki i w miarę możliwość usuń wewnętrzne "nitki". Zmiksuj je blenderem na gładką masę i przetrzyj przez sitko tak aby powstał sok.
W garnku umieść kolejną miskę i wlej do niej sok z mandarynek. Rozpocznij podgrzewanie. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do soku z mandarynek. W oddzielnej miseczce pomieszaj trzepaczką jajko, żółtko i mąkę. Gdy będą już dobrze wymieszanie, powoli dolewaj do podgrzewającego się soku. Mieszaj trzepaczką przez 5 minut (nie przestawaj!), aż krem znacznie zgęstnieje. Odłóż krem na bok.
Ciasteczka digestive dokładnie pokrusz, używając np. moździerza. Wypełnij sufletówki/szklanki/miseczki pokruszonymi ciasteczkami tak aby warstwa miała ok. 2-3cm. Zalej ciasteczka 2 łyżkami wystudzonego kremu z mascarpone i białą czekoladą. Następnie wylej kilkucentymetrową warstwę kremu z mandarynek. Wykończ kolejną warstwą serowo-czekoladową. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Śliwka