MUFINKI CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I HERBATĄ MATCHA

MUFINKI CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I HERBATĄ MATCHA
Mufinki były słodkim dodatkiem podczas wieczoru japońskiego w Klubie Aktywnych Kobiet. Japońskim akcentem była herbata matcha, która ostatnio zafascynowała mnie w przepisach na desery i ciasta. Paczuszkę herbaty otrzymałam od Oli, której mąż przywozi japońskie rarytasy z kraju kwitnącej wiśni.
Spód w mufinkach to dół czekoladowego ciasta z musem czekoladowych - zakochałam się w tym smakołyku. Robiłam je już kilka razy - zawsze z tym samym efektem - wszystkim smakuje.

Zdjęcie - MUFINKI CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I HERBATĄ MATCHA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mufinki z bitą śmietaną i herbatą matcha - Laura
SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g cukru
Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2 - 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć piane z masą czekoladową i wykładać do papierowych foremek na mufinki (około łyżki na foremkę).

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szklanki wody
  • herbata matcha do posypania
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.

Zdjęcie - MUFINKI CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I HERBATĄ MATCHA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mufinki z bitą śmietaną i herbatą matcha - Laura Śmietanę wykładać na mufinki, schłodzić. Przed podaniem posypać zieloną herbatą matcha.

ROK TEMU
Przepis na sałatkę warstwową z selerem.

Kategorie przepisów