Pleśniak
- 3,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wysypujemy na stolnice i mieszamy siekając nożem, następnie rozcieramy w rękach tworząc tzw kruszonkę. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie wsypujemy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia się.
- 1,5 kg jabłek do 2 kg
W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach - gdy owoce są kwaskowe można przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z odrobiną cukru.
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika uważając by się nie poparzyć wykładamy na ciasto starte jabłka na to ubita pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki która nam została. Piec w nagrzanym piekarniku 80 C ok 40 minut do zrumienienia się wierzchu. Podawać na ciepłe lub wystudzone.
Smacznego
Wydrukuj przepis