Pleśniak

Pleśniak

Zdjęcie - Pleśniak   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pleśniak znane ciasto i robione bardzo często w moim domu z jabłkami czy tez innymi owocami takie na szybko gdy goście zaskoczą :-) polecam
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 250 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Wszystkie składniki wysypujemy na stolnice i mieszamy siekając nożem, następnie rozcieramy w rękach tworząc tzw kruszonkę. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie wsypujemy na blachę wcześniej wyłożoną  papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia się.

  • 1,5 kg jabłek do 2 kg

 W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach - gdy owoce są kwaskowe można przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z odrobiną cukru. 

  •  4 białka 
  • 1/2 szklanki cukru

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika uważając by się nie poparzyć wykładamy na ciasto starte jabłka na to ubita pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki która nam została. Piec w nagrzanym piekarniku 80 C ok 40 minut do zrumienienia się wierzchu.  Podawać na ciepłe lub wystudzone. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pleśniak   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów