Sałatka z rukoli z kozim serem
Rukola należy do rodziny kapustowatych.Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej.W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna.Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal)Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów.Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarelą i oliwą z oliwek.Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom.Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów.Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Proponuję więc sałatkę z rukolą.
Składniki:Ilość wg.uznania;-)
Rukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki.
Pokroiłam czarne oliwki
Dodałam obrane ze skórki pokrojone pomidory
zarówno świeże jak i suszone
Cienkie plasterki czerwonej cebuli
Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku.
Posypałam sałatkę pokrojonymw kostkę kozim serem.
Wszystkie składniki wymieszałam
Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika i posypałam nimi sałatkę.
Na koniec sporządziłam sos:
Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę.
Smacznego!
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Proponuję więc sałatkę z rukolą.
Składniki:Ilość wg.uznania;-)
- rukola
- świeże pomidory
- suszone pomidory
- czerwona cebula
- czarne oliwki
- ser kozi
- wędzone plastry boczku
- pestki słonecznika
Rukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki.
Pokroiłam czarne oliwki
Dodałam obrane ze skórki pokrojone pomidory
zarówno świeże jak i suszone
Cienkie plasterki czerwonej cebuli
Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku.
Posypałam sałatkę pokrojonymw kostkę kozim serem.
Wszystkie składniki wymieszałam
Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika i posypałam nimi sałatkę.
Na koniec sporządziłam sos:
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód
- musztarda dijon
- ewentualnie dowolne zioła
Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę.
Smacznego!