Nadziewane ziemniaczki

Nadziewane ziemniaczki
Bardzo lubimy takie ziemniaczki, nadziewane różnościami, są idealnym dodatkiem do mięs lub mogą stanowić samodzielne danie np na kolację.

Nadziewane ziemniaczki
  • ziemniaki - mniej więcej tej samej wielkości
  • 150g sera ricotta
  • 2-3 plasterki boczku
  • tymianek
  • ser np mozzarella/salami
Zdjęcie - nadziewane ziemniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZiemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlewamy i chwilkę odparowujemy. Kiedy przestygną na tyle, żeby móc je wziąć w rękę, odcinamy czapeczki. Wydrążamy środki, przekładając wyjęte ziemniaki do miseczki. Do ziemniaków dodajemy serek ricotta, pokrojony w kosteczkę boczek, trochę tartego sera i zioła, ew sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy z "górką" do ziemniaczkowych miseczek. Posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Zdjęcie - nadziewane ziemniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów