Nadziewane ziemniaczki

Bardzo lubimy takie ziemniaczki, nadziewane różnościami, są idealnym dodatkiem do mięs lub mogą stanowić samodzielne danie np na kolację.
Nadziewane ziemniaczki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlewamy i chwilkę odparowujemy. Kiedy przestygną na tyle, żeby móc je wziąć w rękę, odcinamy czapeczki. Wydrążamy środki, przekładając wyjęte ziemniaki do miseczki. Do ziemniaków dodajemy serek ricotta, pokrojony w kosteczkę boczek, trochę tartego sera i zioła, ew sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy z "górką" do ziemniaczkowych miseczek. Posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Nadziewane ziemniaczki
- ziemniaki - mniej więcej tej samej wielkości
- 150g sera ricotta
- 2-3 plasterki boczku
- tymianek
- ser np mozzarella/salami

