Bułeczki śniadaniowe
Na 8 bułek
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 400 - 450 g mąki pszennej
Ponadto
Do miski wlać maślankę, dodać jajko, rozpuszczone i przestudzone masło, płynny miód oraz drożdże - wymieszać do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać przesiana mąkę i wyrobić ciasto ok 5 minut. Gdy będzie się kleiło do rąk posmarować oliwą, ciasto przełożyć do miski - przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia ciasto wyłożyć na stolnice odgazować, uformować kulę i podzielić ja na osiem równych części. Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie związać go na środku, i każdą końcówkę zawijać do środka.Tak uformowane bułeczki wyłożyć na blachę i pozostawić na ok 15 - 20minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować każdą bułeczkę roztopionym masłem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec na rumiano ok 20-30 minut. Przestudzić i podawać z masełkiem i konfiturami.
Smacznego
Wydrukuj przepis