Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne bułeczki, pachnące i takie cieplutkie na śniadanko dla rodzinki w sam raz do tego  chrupiąca kruszonka z wierzchu kto się im oprze ...

Na 8 bułek 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 400 - 450 g mąki pszennej

Ponadto 

Do miski wlać maślankę, dodać jajko, rozpuszczone i przestudzone masło, płynny miód oraz drożdże - wymieszać do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać przesiana mąkę  i wyrobić ciasto ok 5 minut. Gdy będzie się kleiło do rąk posmarować oliwą, ciasto przełożyć do miski - przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. 

Kolejnego dnia ciasto wyłożyć na stolnice odgazować, uformować kulę i podzielić ja na osiem równych części.  Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie związać go na środku, i każdą końcówkę zawijać do środka.Tak uformowane bułeczki wyłożyć na blachę i pozostawić na ok 15 - 20minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować każdą  bułeczkę roztopionym masłem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec na rumiano ok 20-30 minut. Przestudzić i podawać z masełkiem i konfiturami. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki śniadaniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki śniadaniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów