Zielona zupa - krem

Zielona zupa - krem
W jesienne i zimowe dni lubię gęste od warzyw, gorące zupy. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne, na długo sycą i rozgrzewają. Oto jedna z nich, bardzo prosta i szybka do przygotowania.

Składniki:
  • zielone mrożone warzywa - po 1 opakowaniu: brokuły, groszek, fasolka szparagowa
  • 1 kg ziemniaków
  • koperek
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • groszek ptysiowy
  • przyprawy
  • opcjonalnie wywar mięsny i mięso z wywaru
Jeśli ma być mięsna baza, gotujemy wywar. Jeśli nie, gotujemy wodę.
Na wrzątek wrzucamy zamrożone warzywa i obieramy ziemniaki, po czym je myjemy i kroimy w kostkę, oraz kroimy zieleninę. Do wrzącej zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy sól i pieprz. Wyłączamy, wrzucamy łyżkę masła i posiekaną zieleninę. Ewentualnie dorzucamy pokrojone na kawałki mięso. Blenderem miksujemy na krem. Wlewamy na talerze, posypujemy groszkiem ptysiowym.

Zdjęcie - zielona zupa - krem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów