Zielona zupa - krem
W jesienne i zimowe dni lubię gęste od warzyw, gorące zupy. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne, na długo sycą i rozgrzewają. Oto jedna z nich, bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
Na wrzątek wrzucamy zamrożone warzywa i obieramy ziemniaki, po czym je myjemy i kroimy w kostkę, oraz kroimy zieleninę. Do wrzącej zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy sól i pieprz. Wyłączamy, wrzucamy łyżkę masła i posiekaną zieleninę. Ewentualnie dorzucamy pokrojone na kawałki mięso. Blenderem miksujemy na krem. Wlewamy na talerze, posypujemy groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- zielone mrożone warzywa - po 1 opakowaniu: brokuły, groszek, fasolka szparagowa
- 1 kg ziemniaków
- koperek
- natka pietruszki
- łyżka masła
- groszek ptysiowy
- przyprawy
- opcjonalnie wywar mięsny i mięso z wywaru
Na wrzątek wrzucamy zamrożone warzywa i obieramy ziemniaki, po czym je myjemy i kroimy w kostkę, oraz kroimy zieleninę. Do wrzącej zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy sól i pieprz. Wyłączamy, wrzucamy łyżkę masła i posiekaną zieleninę. Ewentualnie dorzucamy pokrojone na kawałki mięso. Blenderem miksujemy na krem. Wlewamy na talerze, posypujemy groszkiem ptysiowym.