Blondie z białą czekoladą, malinami i orzechami
Dla mnie najsmaczniejsze ze wszystkich zakalcowatych. Ciężkie, ale rozpływające się w ustach. Kwaśne maliny i chrupiące orzeszki delikatnie przełamują słodycz ciasta. A co do słodyczy ciasta...radzę dodać ok. 100g cukru, chyba ze lubicie ekstremalnie słodkie ciasta. Zamiast drogich i trudno dostępnych orzechów macadamia mozna użyć migdałów lub innych orzechów, ciasto będzie równie pyszne! Bardzo gorąco polecam!
/źródło: Kalejdoskop kulinarny/
Blondie z białą czekoladą, malinami i orzechami
Składniki na 18 sztuk:
- 125g masła
- 200g białej czekolady
- 100 - 165g cukru
- 2 lekko rozmącone jajka
- 185g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g groszków z białej czekolady (lub białej posiekanej czekolady)
- 75g grubo posiekanych orzechów macadamia lub innych albo migdałów sparzonych i obranych ze skórki
- 150g malin (świeżych lub mrożonych)
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło stopić na parze razem z białą czekoladą, lekko przestudzić.
Następnie dodać cukier, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować. Dodać groszki lub posiekaną czekoladę, orzechy lub migdały i ponownie wymieszać, ale łyżką. Na koniec dodać maliny (mrożonych nie rozmrażać) i ponownie wymieszać, ale bardzo delikatnie. Wyłożyć masę do przygotowanej formy. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez ok. 40 minut. Upieczone blondie wystudzić w formie, a następnie pokroić na 9 kwadratowych kawałków lub 18 trójkątów. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!