Bułeczki te upiekłam w ramach zabawy wypatrzonej u Ireny i Andrzeja „Upiecz Smakowity Chleb”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny Smakowita.
Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem.
Paszteciki z farszem ruskim do szybkiego wykonania, kiedy nie mamy czasu kleić pierogów. W dodatku bardzo dobrze smakują w połączeniu z ciastem francuskim, sezamem i serem.
Polecam...
Papryka nadziewana mięsem i ryżem od dawna gości na naszym stole, a ten przepis może spodobać się tym "bezmięsnym". Moich mięsożernych facetów potrawa nie powaliła, mi smakowała bardzo. Aby zaspokoić mięsne potrzeby myślę, że można potraktować danie jako dodatek do dowolnego gulaszu mięsnego lub grzybowego.
Tak, tak, dobrze przeczytaliscie - kalafior. Nie, nie na górze. Ciasto jest z kalafiora. Wiem, brzmi ... hmmm... niecodzinnie (...) ale jest naprawde pyszne !!!
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Zimne kroimy w kostkę. Marchewkę także gotujemy, zimną kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pokrojony szczypior. Lekko mieszamy.
Jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, pyszne i efektowne. I chociaż wymaga sporo pracy, warto je wykonać. Ja robię zawsze więcej gołąbków, właśnie ze względu na ich pracochłonność - część mrożę i mam na kolejne obiady.
Kokilki smarujemy masłem. Układamy w nich owoce sięgając do samej krawędzi foremek. Posypujemy je cukrem cynamonowym lub samym cukrem i odrobina cynamonu. Ciasteczka kruszymy i łączymy z miękkim masłem na kruszonkę. Posypujemy nią owoce...
Okazało się, że tarta jest niesamowita w smaku a podana z lodami waniliowymi, hmmm, mniam... Najlepsza będzie podana niedługo po upieczeniu. Przechowywana traci na wartości, ale zapewniam, że nie będzie problemu ze znalezieniem chętnych na konsumpcję - to taki typ, że jesz i wydaje się, że masz już dosyć a ręka sama sięga po jeszcze "taki malutki" kawałek.
Banany z czekoladą łączą się wspaniale a do tego jeszcze orzechy i mąka orkiszowa. Zapach jaki unosił się w domu podczas pieczenia tego ciasta zwiastował wspaniałe doznania i tak też było. Ciasto zniknęło w ciągu jednego popołudnia więc jest to chyba najlepsza rekomendacja.