Rozwiązanie konkursu „ Z łososiem w tle”

Rozwiązanie konkursu „ Z łososiem w tle”

Dziękuję pięknie za propozycje nadesłane na konkurs. Tak jak przewidywałam, wszystkie  wyglądają apetycznie i zachęcająco. Musiałam wybrać jedną i miałam nie lada problem, dlatego poprosiłam o pomoc znajomych. Wszyscy jednogłośnie wskazali łososia gotowanego na parze w sosie muślinowym, przyrządzonego według przepisu Uli ("zawsze oliwek"). Z przyjemnością prezentuję Wam łososia w niezwykle delikatnym sosie i gratuluję serdecznie. Pozostałe przepisy i zdjęcia znajdziecie tutaj.

 

 Zdjęcie - Rozwiązanie konkursu „ Z łososiem w tle” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

 Składniki:

  • 2 filety z łososia

sos:

  • 4 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

 

Sposób wykonania:

Łososia ugotować na parze.

Do dużego rondla wlać wodę, włożyć mniejszy garnek. Wlać szklankę wody i zagotować. Dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień i dodać kawałki masła oraz żółtka. Cały czas energicznie ubijać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach sałat (rukola, roszponka, masłowa, lodowa- skropionych lekko oliwą z oliwek) ułożyć filet z łososia i całość polać sosem. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Kategorie przepisów