Rozwiązanie konkursu „ Z łososiem w tle”
Dziękuję pięknie za propozycje nadesłane na konkurs. Tak jak przewidywałam, wszystkie wyglądają apetycznie i zachęcająco. Musiałam wybrać jedną i miałam nie lada problem, dlatego poprosiłam o pomoc znajomych. Wszyscy jednogłośnie wskazali łososia gotowanego na parze w sosie muślinowym, przyrządzonego według przepisu Uli ("zawsze oliwek"). Z przyjemnością prezentuję Wam łososia w niezwykle delikatnym sosie i gratuluję serdecznie. Pozostałe przepisy i zdjęcia znajdziecie tutaj.
Ilość porcji – 2
Składniki:
- 2 filety z łososia
sos:
- 4 żółtka
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
Łososia ugotować na parze.
Do dużego rondla wlać wodę, włożyć mniejszy garnek. Wlać szklankę wody i zagotować. Dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień i dodać kawałki masła oraz żółtka. Cały czas energicznie ubijać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach sałat (rukola, roszponka, masłowa, lodowa- skropionych lekko oliwą z oliwek) ułożyć filet z łososia i całość polać sosem. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.