Rajska tarta

Rajska tarta

Gdybym była na jakiejś nagrzanej od promieni słonecznych bezludnej wyspie, przygotowałabym takie właśnie ciasto… Biegałabym boso po piaszczystej plaży nie dbając o nienaganną fryzurę i makijaż, a zamiast opracowywać nudne analizy zbierałabym muszelki wyrzucone przez morze i karmiła delfiny. Piekąc tę tartę uciekłam marzeniami daleko od codzienności i dlatego nie mogłam nazwać jej inaczej. Spodoba się wszystkim amatorom kokosowych słodyczy i cytrusowych smaków.

No, ale koniec tego dumania, streszczam się, bo Młoda poskramia drukarkę i nie jestem pewna jak ta zabawa się skończy. Skserowała sobie obie dłonie, a teraz próbuje zrobić to samo z tylną częścią ciała (wiadomo o co chodzi).

 Zdjęcie - Rajska tarta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Kruchy spód:

  • szklanka mąki
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 50g wiórków kokosowych
  • (gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę kwaśnej śmietany)

Nadzienie:

  • 300ml wody
  • 120g cukru
  • 4 niezbyt kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
  • sok z 1 cytryny
  • sok z  1 pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła

Dekoracja:

  • 70-100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut.

  • Wycisnąć sok z cytrusów.
  • W garnku wymieszać wodę, cukier, mąkę kukurydzianą i sok z owoców. Zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć stale  mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez 3-5 minut na małym ogniu, by pozbyć się posmaku surowej mąki.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
  • Do masy dodać żółtka i połączyć mieszając. Ostrożnie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
  • Dodać masło i ostudzić pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch.
  • Schłodzonym ciastem wyłożyć formę z falistym brzegiem.
  • Ciasto dość gęsto nakłuwać widelcem. Brzegi ochronić przed spieczeniem folią aluminiową.
  • Piec na jasno złoty kolor w 180°C, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji tarty.
  • Na upieczonym spodzie rozsmarować cytrusowy krem i przykryć warstwą kokosu.

Smacznego ?

Kategorie przepisów