Cukinia aʹla pizza
Zjadając 100 g ciasta pizzy fundujemy sobie około 190 – 210 kcal. natomiast w 100 g cukinii mamy tylko 16 kcal. Ponad to, cukinia dodatnio wpływa na procesy trawienia i odkwasza nasz organizm. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów takich jak wapń i potas. Mając na uwadze powyższe dane z wielką przyjemnością rezygnuję często z ciasta do pizzy zastępując je plastrami cukinii. Takie pizzerinki są fantastyczną przystawką, przekąską, która doskonale smakuje na ciepło ale również można ją zabrać np. do pracy czy na piknik na zimno.
Ilość porcji – 16-18 plasterków
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 1 cukinia
- 125 g mozzarelli
- 70 g chorizo w plasterkach
- 20 g sosu pomidorowego ( przepis tutaj )
- ½ łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
- sól
Sposób wykonania:
- cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na plastry o grubości 1 cm.,
- plastry oprószamy solą i pozostawiamy na około 15 min. na durszlaku,
- w tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy i pokroić mozzarelle w plasterki,
- kiedy cukinia puści wodę, osuszamy ją ręcznikiem papierowym, następnie grillujemy na patelni grillowej 3 min. z każdej strony,
- grillowane plasterki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy plasterek smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek chorizo i mozzarelli, posypujemy oregano lub bazylią,
- całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190˚C na 2-3 min. aż ser się roztopi.