Anpan- japońskie bułeczki z pastą z fasoli

Anpan- japońskie bułeczki z pastą z fasoli
Zdjęcie - Anpan- japońskie bułeczki pastą z fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z racji prowadzenia strony o wypieku chleba, dużo czytam na temat chlebowych nowinek. Natykam się również na ciekawe, międzynarodowe przepisy, jako że chleb w różnej postaci, spożywany jest przecież na całym świecie.

Zdjęcie - Anpan- japońskie bułeczki pastą z fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zaintrygowały mnie japońskie bułeczki Anpan, które wypełnione są pastą z czerwonej fasoli. Niedawno przygotowywałam meksykańskie kanapki, w których ta pasta była składnikiem kluczowym i zostało mi jeszcze trochę do spożytkowania. Stwierdziłam, że to idealny sposób na jej wykorzystanie i przy okazji przetestowanie smaku japońskich bułeczek.

Zdjęcie - Anpan- japońskie bułeczki pastą z fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mimo, że fasola nie należy do rzeczy, które lubię (to delikatnie powiedziane), pasta z fasoli, którą możecie dostać już w praktycznie każdym większym supermarkecie, w dziale meksykańskich składników, to zupełnie co innego. Można spożywać ją prosto z puszki, lub doprawić po swojemu, na przykład dodając dużą ilość czosnku. Mi sama pasta i te bułeczki smakują bez zbędnych dodatków, są naprawdę pyszne.

Zdjęcie - Anpan- japońskie bułeczki pastą z fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Anpan- japońskie bułeczki pastą z fasoli Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 8 Składniki
  • 1,5 kubka* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych
  • drożdży
  • instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 kubka wody
  • 200 g odsmażanej czerwonej fasoli w puszce
  • * mój kubek ma 300 ml
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, suszone drożdże i sól. Powoli zacznij wlewać wodę i zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  3. Wsadź ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Wyłóż ciasto na obsypaną mąkę stolnicę i uformuj długi rulon. Pokrój go na 8 równych części.
  5. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Na środek nałóż ok. 1,5 łyżeczki odsmażanej fasoli. Podnieś brzegi ciasta do góry i dobrze zlep je ze sobą.
  6. Zlepione bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia formie, zlepioną częścią do dołu. Przykryj całość materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania, włóż formę do piekarnika i piecz bułeczki przez ok. 20 minut.
  9. Wyjmij je z piekarnika. Jeśli były dobrze zlepione, pasta fasoli nie powinna wypływać ze środka. Jeśli jednak trochę wypłynęło, odkrój część która wypłynęła, a twoja bułeczka wciąż będzie zdatna do spożycia.
2.2.8

Kategorie przepisów