Podgrzybki w śmietanie, tradycyjnie...
![Podgrzybki w śmietanie, tradycyjnie...](/obrazek/duze/podgrzybki-w-smietanie-tradycyjnie-153180.jpeg)
Niedzielny wypad za miasto, popołudniowy spacer w jesiennym lesie sam w sobie jest czymś tak cudnym, że można polubić tę porę roku. Jeśli dołożyć do tego koszyczek, na dnie którego do domu razem z nami wróciły przepiękne, pachnące lasem podgrzybki, no cóż - lato się skończyło - witaj jesieni.
Grzybów nie było dużo, ale na obiad dla naszej czwórki wystarczyło. Mój mąż zażyczył sobie "zupy grzybowej". I w wielkim błędzie będzie ten, kto pomyśli, że chodzi o zupę. W jego rodzinnym domu tak określało się sos na bazie świeżych grzybów, duszonych z dużą ilością natki pietruszki oraz domową śmietaną. U mnie nazywało się to "sos grzybowy" i oboje uwielbiamy to danie. Podane z dowolnym makaronem jest jednym z najlepszych dań z grzybów.
Podgrzybki w śmietanie - Laura
SKŁADNIKI:
ta ilość to takie minimum dla 4 osób
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i osuszyć. Część pęczka (górną - listki) pokroić, łodyżki z resztą listków związać nitką.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć chwilę, delikatnie mieszając. Trzeba pilnować aby się nie przypaliły.
Do grzybów dodać związane łodyżki natki oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 20 minut podlewając niewielką ilością wody.
Po tym czasie z sosu usunąć pakiecik z natki (dobrze jest go wycisnąć i opłukać wodą, aby stracić jak najmniej aromatu.
Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać pokrojoną natką.
Grzybów nie było dużo, ale na obiad dla naszej czwórki wystarczyło. Mój mąż zażyczył sobie "zupy grzybowej". I w wielkim błędzie będzie ten, kto pomyśli, że chodzi o zupę. W jego rodzinnym domu tak określało się sos na bazie świeżych grzybów, duszonych z dużą ilością natki pietruszki oraz domową śmietaną. U mnie nazywało się to "sos grzybowy" i oboje uwielbiamy to danie. Podane z dowolnym makaronem jest jednym z najlepszych dań z grzybów.
![](http://1.bp.blogspot.com/-tsUIfBaZMkA/UGE9iU00HaI/AAAAAAAABfI/NumoeSpj6Mw/s640/PODGRZYBKI+W+%C5%9AMIETANIE3.jpg)
ta ilość to takie minimum dla 4 osób
- 50 dkg (oczywiście może być więcej) świeżych grzybów
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i osuszyć. Część pęczka (górną - listki) pokroić, łodyżki z resztą listków związać nitką.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć chwilę, delikatnie mieszając. Trzeba pilnować aby się nie przypaliły.
Do grzybów dodać związane łodyżki natki oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 20 minut podlewając niewielką ilością wody.
![](http://3.bp.blogspot.com/-NCeAcOu4mMc/UGE9dxvZMaI/AAAAAAAABe4/iF4QsiGMDJA/s400/PODGRZYBKI+W+%C5%9AMIETANIE1.jpg)
Po tym czasie z sosu usunąć pakiecik z natki (dobrze jest go wycisnąć i opłukać wodą, aby stracić jak najmniej aromatu.
![](http://3.bp.blogspot.com/-8qS02UJr1Vk/UGE9gNFiMFI/AAAAAAAABfA/oHhuul36oGQ/s400/PODGRZYBKI+W+%C5%9AMIETANIE2.jpg)
Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać pokrojoną natką.