Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Zapowiadałam, że jeszcze będzie malinowo. Zatem jest :). Dawno już nie robiłam muffin, ostatnio w lutym. Agatka zachwyciła mnie swoimi ślicznymi orkiszowymi muffinkami, musiałam więc je upiec. Te pyszne babeczki są wilgotne i pachnące. Zawierają maliny, i białą czekoladę, dodałam także kokos, który uwielbiam. Mmm, pycha, polecam!
Składniki (z podanego przepisu wychodzi 15 dużych muffin):
*100g mąki pszennej
*150g mąki orkiszowej typ 700 (u mnie: 1100)
*80g wiórków kokosowych
*120g cukru trzcinowego
*1 duże jajko
*220 ml mleka
*60ml oleju
*2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*koszyczek malin (ok. 250 g)
*80g posiekanej, białej czekolady
Wykonanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki, a w drugim mokre. Zawartość obu naczyń wymieszać do połączenia się składników, a następnie dodać białą czekoladę. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem- do ok. 80% wysokości foremek- muffinki wyrosną.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut.
Smacznego:)