Grillowane krewetki na sałacie z chorizo

Grillowane krewetki na sałacie z chorizo

Z kwietniowej podróży po Hiszpanii przywiozłam dwa rodzaje chorizo, ostre i
łagodne. Ostre wykorzystałam do przygotowania mojego ulubionego kurczaka po
hiszpańsku natomiast łagodne połączyłam z krewetkami i oto wyszła wspaniała
aromatyczna sałata, która idealnie nadaje się na przystawkę lub małą przekąskę.

 

 Zdjęcie - Grillowane krewetki na sałacie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  10 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Grillowane krewetki na sałacie z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 2 garści sałaty np. mix
  • 16 średnich krewetek (świeże lub mrożone)
  • 8 plasterków chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra virgin do skropienia sałaty

 

Sposób wykonania:

  1. sałatę płuczemy, osuszamy i skrapiamy oliwą z oliwek, układamy na talerzach,
  2. krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonki, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
  3. plasterki chorizo kroimy na pół,
  4. czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  5. na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy chorizo, po 3 min. dodajemy czosnek i krewetki,  smażymy około 3 min. z każdej strony,
  6. krewetki z chorizo układamy na sałacie i posypujemy natką pietruszki.

 

Inne przepisy z krewetkami w roli głównej:

1. Chrupiąca sałatka z krewetek

2. Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami



Kategorie przepisów