Grillowane krewetki na sałacie z chorizo
Z kwietniowej podróży po Hiszpanii przywiozłam dwa rodzaje chorizo, ostre i
łagodne. Ostre wykorzystałam do przygotowania mojego ulubionego kurczaka po
hiszpańsku natomiast łagodne połączyłam z krewetkami i oto wyszła wspaniała
aromatyczna sałata, która idealnie nadaje się na przystawkę lub małą przekąskę.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 10 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 garści sałaty np. mix
- 16 średnich krewetek (świeże lub mrożone)
- 8 plasterków chorizo
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra virgin do skropienia sałaty
Sposób wykonania:
- sałatę płuczemy, osuszamy i skrapiamy oliwą z oliwek, układamy na talerzach,
- krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonki, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
- plasterki chorizo kroimy na pół,
- czosnek obieramy i kroimy w plasterki
- na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy chorizo, po 3 min. dodajemy czosnek i krewetki, smażymy około 3 min. z każdej strony,
- krewetki z chorizo układamy na sałacie i posypujemy natką pietruszki.
Inne przepisy z krewetkami w roli głównej:
1. Chrupiąca sałatka z krewetek
2. Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami